Příprava čaje

Příprava čaje z kotvičníku probíhá stejně jako příprava jakéhokoliv čaje. Vezmeme si sušenou nať kotvičníku a odměříme příbližně jednu čajovou lžičku (cca 1 gram). Tu zalijeme půllitrem vařící vody a vaříme dalších 30 minut. Odvar zcedíme a pijeme cca 30 minut před jídlem. Odvar lze také připravit prostým vyluhováním jako čaj, avšak vyluhování by mělo být delší, několik desítek minut. Účinky by se měly dostavit již po pár dnech. Odvar lze vylouhovat například i dohromady se zeleným čajem, nebo jej můžete osladit přírodním cukrem, či medem.

Dávka 1 gramu sušené natě je pouze pro představu, počítejte s dávkováním 0,5 gramu na 30 kg tělesné váhy. Vyšší dávka v praxi není problém, dle klinických testů se nepotvrdila vyšší měřitelná toxicita látky, ani žádné vedlejší účinky.

Kotvičník není doporučen lidem mladším 20 let kvůli zvýšenému obsahu alkaloidů.